Skrivet av: C | 3 april 2009, 21:42

En konstig, dålig och gammal ny lag

Första April var inte bara en rolig dag i år, det var också den dag då den nya fildelningslagen IPRED började gälla. IPRED innebär alltså att skiv- och filmindustrin har rätt att begära ut IP adresser till enskilda personer som laddar upp/laddar ner filmer/musik etc, och kan kräva dom på ett skadestånd beroende på hur mycket dom laddat upp eller ner (hur stor skada dom anses ha gjort). Det här var redan från början en konstig ny lag, inte minst för att den nästan blev gammal direkt när dom kom ut, med tanke på att nya tjänster kan göra det lätt att ladda ner med en anonym IP adress som inte går att spåra. Men den är också dum av andra orsaker, bland annat för att jag absolut inte tror på att nedladdningen av filmer/musik kommer att minska på grund av en sån här lag, och musik/film köpen kommer definitivt inte att att öka. Dom som redan laddar ner utan att betala för det kommer alltid hitta andra sätt. Det tror jag. Att göra så här retar bara upp halva svenska befolkningen som laddar ner. Det retar upp oss för andra saker än just att det gör nedladdning olagligt, det retar upp många att resurser nu kommer att läggas på att jaga vanliga människor runt om i landet som inte har gjort annat än råkat ladda ner lite musik, när den tiden istället kunde läggas på att jaga riktiga brottslingar som är farliga för andra.

Det håller jag absolut med om, för nog måste det onekligen ta lite tid att ta reda på namnen på personer som laddat ner, plus att skicka ut ett brev till dom. Sen, beroende på hur grovt dom anser att brottet är, så kan det gå till domstol också. Sånt tar tid. Och jag antar att det är polisen som måste ha hand om sånt här? Det hade varit bra om det i så fall fanns en annan organisation som hade hand om just det här, för om nu film och skivindustrin har rätt att få ut en person bakom en IP adress så kommer dom väl självklart att utnyttja det. Det kommer bli mer och mer sånt, vilket leder till mer och mer jobb för polisen. Istället kunde dom ha försökt leta reda på nät pedofiler som letar efter barn, internet som internet, varför inte fokusera på den riktiga dåliga sidan av det hela?

Jag menar, hur många gånger bara de senaste året har man inte läst eller hört om hur mycket en storfilm har dragit in i USA, att t.ex The Dark Knight har dragit in mer än någon annan film tidigare osv. Om filmerna fortfarande går så bra så var ligger problemet med nedladdning? Folk går ju uppenbarligen på bio. För att kunna möta det behovet folk har att ladda ner något direkt när det är nytt och omtalat, så varför inte starta en sida där man lagligt kan ladda ner filmer till en kostnad? Precis som dom har med iTunes och musik? Vad jag vet så finns det ingen lika bra tjänst som ger tillgång till det, tänk dig att alla filmer som har premiär på bio direkt också kommer ut som ett nedladdnings alternativ på internet? En laglig version. Det kommer alltid att finnas folk som tar saker olagligt och för att dom inte VILL betala för nånting, men det finns också oss som laddar ner för att vi inte har så många alternativ om vi vill se t.ex en film. Det är inte så att vi bara vill se filmer som är storfilmer, utan ibland mindre filmer som förmodligen inte har premiär över allt därför att dom inte tilltalar en bred publik, och man vill heller inte se något långt efter alla andra.

Det är samma sak med TV serier, vad jag vet så är det ingen lag mot det ännu, och det blir det förhoppningsvis aldrig (för sånt som redan visats för runt 300 miljoner människor gratis kan väl knappast bli olagligt att dela med sig av?), men ändå vet jag attt jag har alternativ när det kommer till att ladda ner serierna. Jag vet att det finns Hulu, som har den absolut största TV serie tjänsen i USA, där i princip alla nya serier finns att se gratis för dom som bor där. Men även om du inte bor där så finns det saker som kan göra om man vill se Hulu gratis precis som alla andra, det går att ladda ner en sak som får en IP adress att verka som att den är från USA, vilket då gör att Hulu fungerar normalt. Så även fast någonting annat blir svårt att göra, så kommer många nya vägar att öppnas upp och så länge som internet fungerar som det gör så kan man inte stoppa det. Varför ens orka? Man kan inte direkt skrämma iväg folk som laddar ner, för jag tror allvarligt inte att dom bryr sig, jag tror att man tänker att det måste mycket till för att man ska få hem ett brev eller bli dömd för något. IPRED blev gammalt och onödig så fort den kom, men vad förväntade dom sig när det tog evigheter bara att få den här lagen? Det känns mest löjligt.

Sen kanske det finns värre enskilda upphovsrätts brott än andra, titta bara på den som laddat upp nya X-Men Origins filmen innan den ens haft premiär, undra vad som händer med personen som visar sig ligga bakom? En intensiv jakt har väl redan startats efter den personen. Men trots detta tror jag att folk kommer gå och se filmen på bio. Vi får väl vänta och se. Gillar man något så vill man också stödja det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: