Skrivet av: C | 3 mars 2009, 23:34

Ett barn per familj?

Vi håller just nu på med att prata om världens befolkning på kursen, det är mycket siffror och prognoser som ska försöka räkna ut hur många miljarder människor vi kommer vara i världen runt år 2050 och vad man ska göra åt problemet med den stora befolkningsökningen. Det är faktiskt ganska intressant, och det är roligt att se siffror på det och vilka länder där det föds mest ungar, och i vilka länder det dör flest. Visserligen kan siffrorna vara fel och att det finns saker och faktorer som inte är inräknade, men så är det väl alltid med statistik och sånt, man kan inte vara exakt. Vet du hur många människor vi är i världen just nu? Runt 6,7 miljarder ungefär. Gissa hur många vi kommer vara år 2050 om befolkningen växer på samma sätt som den har gjort de senaste åren och om ingenting annat förändras förutom den naturliga utvecklingen? Ungefär 11,7 miljarder. Det är typ 5 miljarder mer människor än idag och det är ganska mycket det.

Jag har en lista här på varje världsdel och land och hur det ser ut där, om man kollar på t.ex Indien så kommer det landet att fördubbla sitt invånarantal till och med 2050, medan man i Europa kommer minska invånarantalet. Det kanske låter lite konstigt att det skulle bli mindre med folk i Europa, men Ryssland räknas med i Europa och där dör väldigt många människor och medellivslängden är inte lång alls (dom dricker för mycket!), och det drar förståss ner siffran för hela Europa. Afrika har också ett oerhört stort antal nya födslar som kommer göra att deras befolknings mängd mer än fördubblas på ca 45 år. Frågan är vad man ska göra åt det här, det pratas om att det bästa vore om man kunde få det till att bli ca 8-9 miljarder människor år 2050, men då måste ju något göras. Till exempel i Kina har man sedan ganska länge infört en lag som säger att man bara får ha ett barn per familj, och det är ju en väldigt bra sak. Men som varje lag så leder även detta till andra konsekvenser, såsom att familjerna hellre vill ha pojkar och därför aborterar bort flickor eller överger dom efter födseln. Det kan därför finnas många oregistrerade flickor som ingen vill ha. I Indien har dom också stora problem, och där har dom infört andra lagar som till exempel ger skattelättnader om man bara har ett barn, och om man skaffar barn över 21 år och en massa sådana saker.

Egentligen borde hela världen ha en lag på att man bara får ha ett barn, alternativt två, för om en världsdel ska tvingas på sådana lagar ska alla tvingas på sådana lagar. Och om en för stor befolkning i slutändan skadar människorna och jorden så måste drastiska metoder till, till exempel sterilisering av människor som redan fått så många barn dom får ha. Det låter kanske hemskt, men det har provats i Indien eller Kina tror jag. Om folk inte lyder lagarna så finns det ju bara en annan sak att göra, och egentligen är det väl inte så farligt. Ett barn räcker väl. Sådan här familjeplanering låter ju bra i tankarna, men det är oftast själva synsättet som måste förändras i dom här länderna där det är tradition att ha många barn. Barnen där hjälper till hemma och det är därför familjerna på landsbygderna (ofta när folk flyttar in till städerna blir det en naturlig utveckling att dom skaffar mindre barn) vill ha en massa barn, så om dom ungarna istället fick gå i skola och inte tvingades arbeta och om de gamla traditonerna byttes ut så skulle det kanske inte behövas drastiska lagar. Samma sak med religionen, t.ex katolicismen har försvårat oerhört mycket i kampen för att stoppa befolkningsökningen och även smittandet av sjukdomar såsom HIV/Aids. Varför, kanske några undrar, jo för att katolska kyrkan har en ganska strikt policy om att man inte får använda preventivmedel, påven har själv gått ut och sagt det. Och vad ska man då göra i länder som Afrika, då andra länder utifrån vill påpeka vikten av att använda skydd medan påven går in och säger att det är förbjudet. Vad ska dom människorna tänka då? Dom är förmodligen djupt troende och väljer att tro på det i första hand. Så i grund och botten står religionen i vägen, och jag tycker att påven borde vara en lite mer utbildad man som förstår skillnaden mellan vad som är nödvändigt och vad den kristna traditionen säger. Hur ska man stoppa HIV/Aids annars?

Vi har också pratat lite om vad som är de stora problemen i världen och vad vi kan göra åt det, bland annat då klimatförändringarna och liknande saker som kommer att komma i framtiden, om det inte redan är här. Som sagt, det är intressant att se siffror på vissa saker, vet du till exempel hur många personbilar det finns i världen? Ungefär 600 miljoner bilar utspridda i världen. Men inte så jämt fördelade direkt, utan av dom 600 miljonerna så finns ca 140 miljoner av dom i USA, medan Kina bara har ca 9 miljoner. Tänk, 9 miljoner bilar på över en miljard människor, jämfört med vi i Sverige som är 9 miljoner människor och har ca 4,5 miljoner personbilar. Förstå problemet om fler i Kina skulle börja köpa bil, oljan skulle ta slut snabbt och klimatförändringarna skulle bli värre snabbare.

Det blir ju lite knepigt när man ska försöka få ner befolkningsmängden samtidigt som man säger sig vilja ge mediciner till de mest drabbade länderna så att dom kan leva längre, vilket i så fall skulle leda till ännu fler människor och så vidare. Det skulle inte gå att alla levde som vi här i väst, då skulle inte jorden klara sig länge, men hur ska man egentligen göra för att sluta få folk att föda så mycket barn? Det hela blir ju inte bättre av att provrörsbefruktning gör så att kvinnor oftare får fler än ett barn, ibland också åttlingar som den kvinnan i USA fick, egentligen borde sånt vara helt olagligt, att man ska se till att provrörsbefrfuktning endast ger ett barn och absolut inte åtta. Det är ju sjukt att Kina får bara ha en unge per familj medan en ensamstående kvinna i USA får ha 14 ungar hursomhelst.

Nu ska jag sluta prata, och istället gå och sova (eh, eller snart menar jag. Måste se Heroes först). Är så himla trött, gick upp tidigt imorse eftersom vi har haft två föreläsningar idag som började 10:15 (ja, det är tidigt!). Men nu verkar det inte som att det är några fler lektioner förrän nästa vecka, på onsdag, och det är ju ett tag tills dess.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: