Skrivet av: C | 13 februari 2009, 23:33

Kan han göra det igen?

smg-buffy

”In every generation there is a Chosen One. She alone will stand against the vampires, the demons, and the forces of darkness. She is the Slayer.”

Har du en gång sett serien så glömmer du den aldrig, har du en gång sett något av Joss Whedon så kan jag lova att du avgudar marken han går på, har du en gång varit ett fan av Buffy så är du det alltid. Idag tänker jag speciellt mycket på den här serien, på Joss och allt det som han har skapat. I sju säsonger med Buffy, och fem säsonger med Angel var han där, lämnade aldrig deras sida, och var med och skapade vad som skulle bli den största kultserien någonsin. Då många andra serieskapare, som till exempel JJ Abrams, skapar en serie och är med i några år som producent så var Joss med i hela åtta år, från början till slutet. Buffy och Angel är hans fantastiska skapelser och hans visioner, och om hans visioner och ideér är så här bra så kan jag inte annat än se på honom som en Gud.

Ingen annan serie har lyckats med att få med så många olika teman och behandlat så många olika ämnen, som dessutom fortfarande är relevanta, som Buffy. Det är en extraordinär serie som får en att tänka och fundera på djupare saker samtidigt som den rakt igenom är en underhållande serie med fantastiska karaktärer. Om det är något Joss är bra på så är det att skapa karaktärer, alla karaktärer från Buffy och Angel är såna som man kommer ihåg, och alla är lika speciella. Han har en förmåga att göra dom unika på alla sätt och vis, och han kan utveckla dom på ett trovärdigt och tillfredställande sätt som få kan. Vet du att det till och med går att studera Buffy the Vampire Slayer på universitetsnivå i USA? Jag skulle aldrig vilja lämna skolan om jag fick chansen att göra det. Orsaken till att så många skriver uppsatser om serien är förståss för att det finns så otroligt mycket att prata om, så otroligt mycket att disskutera och så väldigt många områden att specifiera sig på – religion, livet/döden, det faktum att huvudkaraktären är en stark tjej m.m- hur mycket som helst.

Det här är kultserien nummer ett, även fast det är 12 år sedan Buffy först visades på TV så tillkommer det nya fans hela tiden och folk tycker lika mycket om serien nu, om inte mer, som då. Om ett exempel på bra TV ska tas upp så tar man upp Buffy och hela den världen som man med ett annat ord kallar Whedonverse (Buffyverse eller Angelverse kan man också säga, beroende på vilken serie man pratar om). Det är en magisk upplevelse att genom sju säsonger få se dom här karaktärerna utvecklas, se vilka händelser som påverkar dom och vilka som ger dom ärr för livet, vad som driver dom och vilka svårigheter dom måste handskas med. Från att se den starka, glada och spralliga unga tjejen Buffy börja skolan i Sunnydale till att några säsonger senare se henne önska att hon var död i en hel säsong eller att få se den lite blyga, töntiga och snälla Willow utvecklas till att bli en mäktig häxa som förlorar sin flickvän och förvandlas till en ond häxa som dödar en annan människa, vad hände där emellan och vilka händelser formade dom till att bli så här? Det är inte bara en cool kult serie som handlar om vampyrer, demoner och magi, det är så otroligt mycket mer om man tittar lite djupare. Efter att ha sett alla säsongerna några gånger kan jag säga att man alltid lär sig något nytt, det finns så många lager att upptäcka att man kan se om Buffy hur många gånger som helst och aldrig tröttna. Det är en uppvisning i hur man skriver bra karaktärer och hur man gör för att lämna ett bestående avtryck i popkultur världen, i TV världen.

Med Buffy som slutade 2003, och Angel året därefter så gick en epok i graven (även om det nu finns en serietidning med säsong åtta som lever vidare – och den är super bra! Även den skriven till stor del av Joss). Efter att ha gjort några andra projekt så är nu Joss Whedon tillbaka med en helt ny serie vars huvudroll utgörs av en av dom coolaste skådespelarna från Buffy, Eliza Dushku (spelade Faith) och vi alla fans hoppas på att det blir en ny unik serie att älska och avguda. Men i dagens TV värld är det lite svårare att lämna avtryck, att få folk att titta och beröra lika mycket som då, det ser minst sagt annorlunda ut och frågan är om Joss funkar lika bra nu som då. Imorgon får vi veta. Idag är det premiär för Dollhouse på Fox i USA. Imorgon är det Alla Hjärtans Dag och det kommer bli en fantastisk dag då vi äntligen, äntligen, äntligen får se första avsnittet av Dollhouse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: