Skrivet av: C | 27 januari 2009, 22:43

Alla pratar om droger

kleerup_grammis1Och med ‘alla’ menar jag förståss media. I SVTs Debatt ikväll tog dom upp ämnet musik och droger, speciellt med anledning av polisens drogtester på Grammisgalan för någon vecka sedan. Förra veckan i Kvällsöppet med Ekdahl i TV4 pratade dom också om droger, då halvt inriktad på det som hände på Grammis men lite mer inriktad på drogerna runt och på Stureplan i Stockholm. Alltså kändisar och droger. Behöver konstnärer ta berusningsmedel för att kunna skapa? Ska polisen slösa resurser på att bevaka kändisställen och officiella tillställningar såsom Grammisgalan? Borde inte varje människa få välja själv vad dom gör och inte gör?

Det känns som att Andreas Kleerup blivit någon sorts central figur i den här debatten, på Grammisgalan gjorde han ett uttal i sitt tacktal om att folket där inne borde undvika poliserna som var där, och att svenska poliser är så torra. Ikväll var han gäst i Debatt och jag måste säga att det var otroligt starkt och bra av honom att komma dit och debattera, prata så ärligt och öppet om droger och sin syn på det och även om sig själv. Han gick så långt till att prata om vad drogtestet på Grammisgalan visade, han sa att han inte visste men att han hade tagit något dagen före och inte under själva kvällen. I Ekdahls program förra veckan ställde dessutom Sanna Bråding upp i en intervju där hon berättade om hur mycket droger som finns på Stureplan och poängterade ofta att hon defintivit inte var ensam om att ta det.

Polisen verkar alltså bli hårdare vad gäller att ta fast kändisar som använder, frågan är ju om det hjälper? Att veta att kändisar använder droger tror jag knappast får någon till att avstå från det om dom från början velat prova, eller? Så att ta fast dom på galor och liknande är bara slöseri med pengar, precis som Kleerup sa i Debatt. Och att prata så mycket om droger och kändisar i samma mening är inte direkt positivt, det får inte droger att verka så hemska som dom förmodligen är, eftersom vi ser kändisarna och vi ser deras jobb, och därför ser vi också att dom klarar av att jobba och vara helt normala trots att dom tar droger. Om man nu utgår från att så många musiker/skådespelare etc tar droger, om vi vet att dom kan leva ett vanligt liv och bara ”festa till det” ibland för att ha roligt, varför skulle inte vi kunna det då?

Jag tror alltså inte att det hjälper att prata om det hela tiden, eller uppmärksamma det alltför mycket. I Ekdahl var före detta kändisreportern Daniel Nyhlen med och pratade om sin nya bok, som behandlar just droger runt Stureplan, och han sa att det finns överallt och hur mycket som helst. Fler poliser och högre bevakning av kändisklubar och tillställningar kommer inte ändra något, förmodligen skulle det bara ändra var drogerna tas, om dom inte kan göra det på en nattklubb så gör dom det hemma. Och om det bli högre bevakning kommer bara dessa ”exklusiva” gäng av kändisar/vanliga människor som tar droger tillsammans att bli ännu mer ”exklusiva” och därmed anses ”coolare” för alla wannabes som vill ta sig in i gänget. Det blir en mycket större vi mot dom känsla och dom som redan tar droger kommer inte sluta pågrund av det.Det är själva attityden mot det som måste förändras, inte fler poliser eller fler gripanden.

Visst blir man förvånad och upprörd när någon känd person som man har sett på TV, lyssnat till eller läst blir gripen för att vara påverkad, och visst förändras vår syn på den personen för ett litet tag, men det får inte mig eller förmodligen någon annan att tänka att droger är dåligt. För i fallet Sanna så kunde vi se henne leva ett helt vanlig liv, som programledare och allt vad hon nu jobbade med, och hon såg helt okej ut, så återigen kommer det här in om att man kan göra både och, man behöver inte bli som de värsta exemplen man ibland får se, man kan leva ett helt vanligt utan att hamna på gatan. Det är vad som kommer ut av att ta fast kändisar så här, och det är väl inte bra?

Jag vet inte vad jag egentligen ville säga, bara det att det har pratats så mycket om det här och jag tycker det är lite löjligt, först och främst för att polisen agerat som de gjort under dessa galor, men också för att det uppmärksammas så himla mycket i alla debattprogram/tidningar och att man anklagar folk hit och dit. Alla får göra som dom vill, även om det är olagligt.

BTW, jag gillade hur Birgitta Stenberg sa att hasch borde säljas på apoteket. Tänk om det skulle hända? Bra eller dåligt, jag vet inte. Egentligen borde väl cannabis vara fritt, eller inte räknas in bland alla andra droger då det inte är lika farligt, inte farligare än alkohol i alla fall.

Annonser

Responses

  1. Håller med till 100%. Galet överdrivet att urintesta under grammisgalan ju. Men framförallt gillar jag Birgitta Stenbergs medverkan och åsikter. Man borde absolut låta folk använda cannabis om de vill. Som hon säger, tänk på alla kvinnor som blir misshandlade av sina alkoholiserade och agressiva gubbar på helgerna. Ge dom en joppe istället så skulle dom vara lugna iaf…..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: